Projecten

  

 

Leefstijltraining-PLUS

Rond de zomer van 2012 is de Leefstijltraining-PLUS beschikbaar gekomen en is te vinden op deze website. De Leefstijltraining-PLUS is een aan de doelgroep LVB aangepaste leefstijltraining wanneer er sprake is van middelengebruik en –misbruik. De oorspronkelijke Leefstijltraining 2, voor normaal begaafde mensen, is aangepast in het taalgebruik, voorzien van veel beeldend materiaal en kenmerkt zich door mindere nadruk op cognitieve therapie en meer op gedragstherapie.

Brijder verslavingszorg implementeert de Leefstijltraining-PLUS in haar behandelaanbod en heeft hierover een intentieverklaring getekend met veel VG-instellingen in Noord-Holland. In haar Zuid-Hollandse regio’s wil Brijder hetzelfde gaan doen.

Koos de Haan Scholing, Advies en Projecten heeft als projectleider meegewerkt aan het realiseren van dit product. Wanneer u meer over wilt weten, over de Leefstijltraining-PLUS en haar werking, neem dan gerust contact op.

 

LVB in Noord-Holland Noord

Niet alleen Leekerweide, maar veel zorginstellingen in deze regio, krijgen steeds meer licht verstandelijk beperkten aan wie zij ondersteuning verlenen. In gezamenlijk overleg wordt in de regio Noord-Holland Noord gediscussieerd over ketenvorming voor deze doelgroep. Koos de Haan Scholing, Advies en Projecten is sinds eind 2010 betrokken bij dit overleg.

 

LVB en Leekerweide

Koos de Haan Scholing, Advies en Projecten is eind 2010 gevraagd om Leekerweide te ondersteunen bij het formuleren van beleid voor de ondersteuning van de doelgroep licht verstandelijk beperkten. Door informatie te verzamelen middels interviews met medewerkers van Leekerweide, maar ook met externen, op zoek te gaan naar best practices en literatuur, is in discussie met stakeholders een samenhangend beleid geformuleerd. De rapportage is in juli 2011 overlegd aan Leekerweide.

 

LVG en verslaving

Eind 2009 is het SIA RAAK programma LVG en verslaving van start gegaan. In dit programma werkt een consortium, bestaande uit de Brijder verslavingszorg, ’s Heeren Loo Noord–Holland en Esdégé-Reigersdaal als praktijkinstelling en het lectoraat GGZ-verpleegkunde van Hogeschool Inholland, samen. Nadat er onderzoek is gedaan bij cliënten, verwanten en professionals is de keuze gemaakt om de Leefstijltraining 2 aan te passen voor de doelgroep LVG.

In de zomer van 2011 wordt hard gewerkt om een online gedeelte voor de leefstijltraining te ontwikkelen. Vanaf oktober 2011 tot maart 2012 is deze aangepaste leefstijltraining in een pilot uitgeprobeerd bij 19 cliënten. Hierbij is nauw samengewerkt door de behandelaar van de Brijder en de (woon)begeleider van de VG-instelling..

Verdere informatie is te vinden op deze site

 

Leerafdelingen Omring:

Na een gedegen voorbereiding zijn er bij Omring in Den Helder (Den Koogh) en Julianadorp (Buitenveld) in januari 2008 twee leerafdelingen gestart. Leerafdelingen zijn afdelingen waar meer stagiaires werken dan gebruikelijk. Het is de bedoeling dat de stagiaires zoveel als mogelijk zelfstandig de afdeling draaiend houden. Hierbij zijn stagiaires van niveau 2 t/m 4 van Zorg, niveau 3 en 4 Welzijn en HBO-V stagiaires betrokken. Het ligt in de bedoeling om ook stagiaires Sport aan deze leerafdelingen te verbinden. Begin 2009 wordt onderzocht wat hiervoor de mogelijkheden zijn.

Koos de Haan Scholing, Advies en Projecten heeft vanaf het kalenderjaar 2008 als projectleider mede vorm gegeven aan  dit project.

 

HKZ certificatie Corbis Plus intramural:

Van mei 2006 tot april 2007 is Koos de Haan Scholing, Advies en Projecten projectleider geweest van het HKZ certificatie traject van Corbis Plus intramuraal. Corbis Plus is een organisatie die bestaat uit een aantal werkmaatschappijen. Naast extramurale zorg verleent zij intramurale verpleeg- en verzorgingshuiszorg in ondermeer Den Helder op Texel.

Samen met kwaliteitscoördinatoren heeft Koos de Haan Scholing, Advies en Projecten gewerkt aan de certificatie van het intramurale deel van Corbis Plus. Per april 2007 is Corbis Plus intramuraal HKZ gecertificeerd. Het certificaat is verleend door DNV.

 

Kwaliteitsregister voor verpleegkundigen en verzorgenden:

Vanaf oktober 2005 tot september 2006 is Koos de Haan Scholing, Advies en Projecten betrokken geweest bij de inhoudelijke vormgeving van een Kwaliteitsregister voor verpleegkundigen en verzorgenden. De V&VN heeft deze kwaliteitsregeling operationeel.

Naast de (her)registratie in de BIG wet van verpleegkundigen, bestaat nu de mogelijkheid voor verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten om zich te gaan (her)registreren in het kwaliteitsregister. Daar waar de BIG herregistratie gericht is op een minimaal aantal van 1840 uur werkervaring in 5 jaar (een kwantitatieve eis), richt het kwaliteitsregister zich op de deskundigheidsbevordering van de werker (een kwalitatieve eis).

Voor verdere informatie over dit project wordt verwezen naar deze website.


Werkconferenties Kwaliteitsbeleid:

In 2005 en 2006 heeft Koos de Haan Scholing, Advies en Projecten een aantal Werkconferenties Kwaliteitsbeleid verzorgd voor beroepsorganisaties die verbonden zijn aan de AVVV. In deze werkconferenties zijn beroepsorganisaties gekomen tot de formulering van Kwaliteitsbeleidsplan.

Dit project maakte onderdeel uit van de zogenaamde Meerjaren Afspraken.

Beroepsdeelprofiel:

Koos de Haan Scholing, Advies en Projecten heeft in 2004, in opdracht van de AVVV, het in 2003 ontwikkelde Beroepscompetentieprofiel (BCP) van de basisverpleegkundige in de verstandelijk gehandicaptenzorg bewerkt, zodat er een Beroepsdeelprofiel (BDP) ontstaan is van de basisverpleegkundige in de verstandelijk gehandicaptenzorg.

Door het BCP is een vergelijking te maken met een competentieprofiel voor werkers in de gehandicaptensector, dat door het NIZW is ontwikkeld. De gebruikte format is van beide profielen hetzelfde.


Om in de pas te blijven lopen met het AVVV-project Beroepsdeelprofielen is het BCP omgevormd tot een BDP. Hiermee is het BDP van de basisverpleegkundige in de verstandelijk gehandicaptenzorg te vergelijken met andere BDP’en

Het BDP is te downloaden van deze site.
 

Signaleringsinstrument voor de thuiszorg:

Nadat in 2002 en 2003 vier signaleringsinstrumenten voor minimale kwaliteit van zorg zijn ontwikkeld (zie elders op deze website), heeft Koos de Haan Scholing, Advies en Projecten van de AVVV de opdracht gekregen om in 2004 een signaleringsinstrument voor minimale kwaliteit van zorg voor de thuiszorg te ontwikkelen. In dit project is samengewerkt met Sting, de LVT en de LVW.

 

Beroepscompetentieprofiel:

In aansluiting op het onderzoek naar de Rol van de verpleegkundige in de moderne verstandelijk gehandicaptenzorg (2002) heeft Koos de Haan Scholing, Advies en Projecten in 2003, in opdracht van de AVVV, het Beroepscompetentieprofiel (BCP) van de basisverpleegkundige in de verstandelijk gehandicaptenzorg ontwikkeld. Hierbij is voortgebouwd op de gegevens verkregen uit het onderzoek naar de rol van de verpleegkundige. Het BCP is geschreven in een format, dat veel gebruikt wordt voor beroepsbeschrijvingen, het format van het Colo.

 

In vier groepen, die van verpleegkundigen, ouders en/of verwanten, leidinggevenden en docenten en/of stafmedewerkers is het BCP gevalideerd. Bovendien heeft een expertgroep, bestaande uit gerenommeerde verpleegkundigen die hun werkervaring in de zorgverlening aan verstandelijk gehandicapten hebben opgedaan en experts in competenties, het BCP in verschillende fasen bekritiseerd.

 

Daarnaast is het project begeleid door een begeleidingscommissie bestaande uit vertegenwoordigers of beleidsmedewerkers van NU’91, CNV Publieke zaak/verpleging en verzorging, Werveling en fractie 5 van de AVVV.

 

Rol van de verpleegkundige:

In opdracht van Werveling en het toenmalige LCVV, later het LEVV, inmiddels opgegaan in de V&VN, heeft Koos de Haan Scholing, Advies en Projecten in 2002 onderzoek gedaan naar de Rol van de verpleegkundige in de moderne verstandelijk gehandicaptenzorg. In groepen verpleegkundigen, werkzaam bij de doelgroepen verstandelijk gehandicapten met gedragsproblemen, meervoudig verstandelijk gehandicapten en functioneel bejaarde verstandelijk gehandicapten, is middels de onderzoeksmethode Conceptmapping gezocht naar antwoord op de vraag: In welke situaties in de zorg aan verstandelijk gehandicapten verpleegkundige inzet noodzakelijk is?  

Hierna is binnen gespreksgroepen met dezelfde verpleegkundigen gediscussieerd over Wat de kwalitatieve onderbouwing voor de verpleegkundige inzet in de zorg aan verstandelijk gehandicapten is.

  

Signaleringsinstrumenten voor minimale kwaliteit van zorg:

Samen met het Trimbos-instituut heeft Koos de Haan Scholing, Advies en Projecten in 2001 de opdracht gekregen om signaleringsinstrumenten voor minimale kwaliteit van zorg te ontwikkelen. Dit is gebeurd voor vier sectoren:

·       de chronische psychiatrie

·       psychogeriatrie in verpleeghuizen

·       geriatrische afdeling in algemene ziekenhuizen

·       de meervoudig verstandelijk gehandicaptenzorg.

 

Het doel van de instrumenten is: signaleren, discussiëren en actie ondernemen.

Om plezier te kunnen houden in het werk, is het van belang dat verpleegkundigen en verzorgenden negatieve gevoelens over de kwaliteit van hun werk inzichtelijk kunnen maken.

Door de instrumenten gedurende een week aan het einde van elke dienst in te vullen, kunnen zij signaleren wanneer de kwaliteit van zorg minimaal is en op welke onderdelen van zorg dat het geval is. Het is geen gevalideerde meting waarbij een algemeen oordeel over de totale kwaliteit van zorg op de afdeling wordt gegeven. Omdat er doorgaans weinig tijd is om instrumenten in te vullen, is een voorwaarde dat het signaleringsinstrument snel en doeltreffend is.

Wanneer er met de signaleringsinstrumenten boven tafel komt dat de kwaliteit (op een aantal onderdelen) van de zorg minimaal is, hebben verpleegkundigen en verzorgenden tastbare informatie in handen om dit te onderbouwen. Door met elkaar te discussiëren kunnen zij in kaart brengen op welke onderdelen de afdeling de zorg dient te verbeteren. Hierop kan actie worden ondernomen.

 

Koos de Haan Scholing, Advies en Projecten heeft de signaleringsinstrumenten ontwikkeld voor de geriatrische afdeling in het algemene ziekenhuis en voor de meervoudig verstandelijk gehandicaptenzorg.

 

Naast de signaleringsinstrumenten zijn handleidingen ontwikkeld voor een geheel zelfstandig gebruik van de instrumenten.

 

Op zoek naar balans:

In 2001 is Koos de Haan Scholing, Advies en Projecten door het toenmalige NIZW, nu Vilans, ingehuurd om onderzoeksresultaten te interpreteren en te beschrijven van een deelproject van het totale project

 

Op zoek naar balans, competenties en competentiemanagement in de thuiszorg.

 

Visitatie HBO-raad:

Voor haar visitatie van de  Eerstegraads Lerarenopleidingen Algemene Vakken, heeft de HBO-raad Koos de Haan Scholing, Advies en Projecten in 2001 ingehuurd als secretaris. De bevindingen van deze visitatie zijn vastgelegd in

 

Over kwaliteit in kleinschaligheid.